Малини, вино и сирене

В публикациите за пътека "Под камико" и за Ком - Емине съм споменала за района на селата Бов и Лакатник, за хижа "Тръстеная" и мандрата над нея. Сега, макар и само виртуално, се пренасям там, за да напиша за малиновото вино :)
На 7.12.2016 година на голямата среща за Ком - Емине имаше томбола с много награди. Спечелих бутилка малиново вино с мерло. Благодаря на вино Трастена и ТД "Ойларипи".

 Препоръчвам да се пие в добра компания с любими хора :)

Малиновото вино печели все повече почитатели. Има защо. Става все по-добро! (*)

По време на похода до морето спряхме на хижата. Брането на малините беше в разгара си, но вино от тях нямаше. Пихме ягодово вино, което беше чудесно.
Когато и да отидете на хижа "Тръстеная" ще ви посрещне Марето и ще ви сготви нещо много вкусно. Продуктите за салатите са отгледани от самата нея в градината зад хижата.


Палатките на берачите на малини

Маршрутът от Ком до Емине минава по средата на малиновите насаждения



Погледнати отгоре


Съвсем близо до хижа "Тръстеная" се намира мандра "Чемерник". С млякото от животните, които отглеждат там, правят кисело мляко, сирене, кашкавал, извара и мухлясало сирене (бих казала синьо-зелено с превес на зеления цвят).  Комплексът разполага с хотелска част и много неточно представяне в интернет. Дано поправят този пропуск, защото се намират на великолепно място и продуктите им се изключително вкусни.





Виното Трастена (малина или малина/мерло) можете да намерите и в търговската мрежа. Ако решите да се разходите до хижата, може да си направите хубав еднодневен преход от село Лакатник до хижата, евентуално до връх Издремец или да походите по Ком-Емине. С кола се стига през гара и село Бов. Пътят след селото е черен, но проходим за лек автомобил.

Надяваме се някъде по пътя на приключенията ти, да си кажем наздраве и да ти налеем още една чаша “от хубавото”. 

От сайта на производителите

А от мен - наздраве и благодаря! 


* Да се консумира отговорно и умерено от лица над 18 годишна възраст.

Не особено далеч от там е моето любимо село.

0 Коментари