Гара Бов - село Бов: по пътеката "Под камико"

Искърското дефиле ми е голяма слабост, защото десетки пъти ме е водило до любимото ми село Лютиброд. Когато с приятели обсъждахме предстояща разходка за неделния ден те предложиха Вазовата екопътека. Ние сме ходили на Бовска Скакля по мързеливия начин - с кола до село Заселе и от там надолу :) Зачетох се обаче в сайта на село Бов и стигнах до описанието на пътеката "Под Камико", която ме заинтригува. Ориентировъчна дължина - около 10 км отиване и връщане.

Решихме да минем по нея.
Оставихме колите до стадиона, който впрочем изглежда добре поддържан и край него има чисто нова сграда - съблекални. Спортното съоръжение е разположено в подножието на отвесни скали и мястото е много красиво.
Мостчетата, които видях на снимки вече не са така свежи, но си изпълняват функциите и са здрави.

По пътеката "Под камико"

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.



Когато по дърветата няма листа река Бовска се вижда отлично с всичките й водопадчета. Последният, най-висок водопад, се излива от скалния венец при село Бов. Пак там е скалният феномен "Камината", близо до който изморените туристи се отпускат в най-високата точка от прехода си. Има изграден кът за отдих и панорамата е чудесна.


Камината


Тук вече сме в село Бов. Има чешма за допълване на запасите от вода. От ръба на скалния венец, в горната точка на водопада, можете да помахате на хората, които в момента го гледат отдолу :)
Връщането започва по широк път, а как ще свърши, зависи от туристите. Оказа се, че има няколко варианта. Идеалният е този, описан в сайта на селото. Обаче маркировката ни избяга и малко преди финала се върнахме на пътеката, по която отидохме.



Останките от манастира


Препоръчвам този маршрут, защото е живописен, разнообразен, не е труден. С едно изключение още в самото начало след стадиона, когато има стръмно спускане към реката. Но то може да бъде избегнато, ако тръгнете веднага, когато можете, по левия бряг, а не по десния. 
 
Докато сте там, може да пожелаете да отидете и до манастира "Рождество Богородично" - Седемте престола или до село Миланово.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

0 Коментари