Чепърлински манастир, Разбоишки манастир и връх Петровски кръст, Чепън планина (обновена)

Посоката е северозапад.
Отдавна исках да отида в Разбоишкия манастир. Бях впечатлена от снимките на църквата в скалите. За да съчетаем културния с пешеходния туризъм избрахме за отправна точка село Чепърлинци. От София до него се стига по главния път към КПП "Калотина", като в последното село преди границата се отбива вляво и с широк завой през населеното място се поема на изток. Пътят от там до Чепърлинци е много лош. В селото не видяхме никакви хора. На площада има две чешми. Една от тях е наречена "Старата чешма". Има табела за манастира "Света Петка". Поехме пеша по черен път и след около 2 километра стигнахме до него. За манастира се грижи един чудесен човек, чието име на място не разбрах, но по-късно научих името му - Богдан (Боби) и е там от около 40 години. Каза, че ние сме първите посетители от Нова година насам. 
(Моля, прочетете публикацията до края за актуална информация)

Табелата край с. Чепърлинци

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!



Чепърлински манастир "Св. Петка"





От тук до Разбоишкия манастир разстоянието е около 1 км по същия широк черен път над влаковата линия.

Влаковата линия, успоредно на която се движим между двата манастира

"Между селата Разбоище и Чепърлинци, там където река Нишава е разсякла варовиковите скали и във внушителния пролом се е завъртяла в красив завой, Света Богородица е белязала мястото където трябва да се заселят монаси и да се съгради Разбоишки манастир „Въведение Богородично”. Заедно с Бесарбовския манастир, това са двата действащи скални манастира в България. Мястото е едно от християнските места на вярата и местата, свързани с Пресвета Богородица Дева Мария."

"Храмът „Въведение Богородично” е уникален, не само защото е скален (такива има и други), но и защото е извън пределите на манастирския комплекс."
 strannik.bg 

 
Разбоишки манастир "Въведение Богородично"


Фотогенични релси




Река Нишава




 На този засек отвън на храма са останали част от оригиналните стенописи изобразяващи Страшния съд. Стенописите във вътрешността са надрани от майстори, за да хване новата мазилка :(







Входът на манастира

Върнахме се при колата в село Чепърлинци и отидохме в Драгоман. Там оставихме паркирахме при посетителския център на разклона за блатото и по синята маркировка се качихме до билото на Чепън. Напълно безводна планина с типични карстови форми. Времето рязко се промени. Макар и ниска, във високата си част планината беше заснежена и духаше силен леден вятър. Ледът беше образувал красиви фигури по растенията. По черен път стигнахме до върха. Изкачването отнема около час и половина. Разходката е изключително панорамна поради липсата на висока растителност. Чепън е много характерна, осеяна с камъни и различна от всички заобикалящи я планини. 



Чепън планина





Петровски кръст, дал името на върха

Връх Петровски кръст - 1206 м

Атмосферните условия на връх Петровски кръст са много различни от тези в подножието му






В древността на върха е било изградено светилище на бог Сабазий, почитан като божество на живата природа. Останките личат и до днес, но не се виждаха добре от снега.

На слизане от страната на блатото


В горичката близо до града


На около 1 км североизточно от гр. Драгоман се намира Драгоманското блато, най-голямата естествена карстова влажна зона в България. Разположено е в обширна котловина и се разпростира на площ от около 400 хектара. В блатото се срещат редки представители на растителния и животински свят. Особено богато е разнообразието на обитаващите го птици. В този сезон не посетихме блатото, но го видяхме от високо :) 

Драгоманското блато - орнитологичната и биологична съкровищница на България

Чудесна разходка близо до София в рамките на един ден. В района има още много за разглеждане. Бих се върнала там през пролетта, за да видя цъфтящите бадеми край блатото и птиците, които го населяват.

Допълнение: На 6 октомври 2019 година на върха бе осветен новия параклис "Свети апостоли Петър и Павел". Иконостасът е единствен по рода си, съобразен с климатичните условия на върха. Макар и нисък, този връх е със сурови климатични условия - много, много ветровит.
Тържественото откриване се проведе при много неблагоприятни климатични условия, които обаче не попречиха на богомолците да стигнат до върха и да участват в събитието.
Информация от ТИЦ Драгоман: За всеки желаещ да го посети и да се помоли в храма, и да се наслади на прекрасните гледки, които се откриват от върха на Чепън, може да вземе ключа от дежурния при общински съвет за сигурност (партер). Телефон - 0879103418.
Ето и малко снимки:




Параклисът на върха на Чепън планина - "Св. св. апостоли Петър и Павел"






Чепън планина, гледана от Драгоман

Допълнение от 2023 година: В Разбоишкия манастир най-сетне има духовен живот. Вървете и вижте сами. Светата обител се променя ежедневно към добро! Пътят до Чепърлинци от която и да е посока е в окаяно състояние, затова препоръчвам този до село Разбоище, слизане пеша до манастира и после по пътя към Чепърлинския манастир. За кола от село Чепърлинци до двата манастира не смейте да мислите, става само за високопроходими машини.

Хубави преживявания в планината ви пожелавам!

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

 

Още идеи за разходки в района: Село Калотина и село Мало Малово

Годечки манастири - Искрецки, Шумски, Годечки, Букуровски и Разбоишки манастир

 

0 Коментари