Към връх Мусала през зимата - обновена

През първия уикенд на месец февруари 2017 се проведе традиционното зимно изкачване на връх Мусала от ТД "Кремиковци".
Групата ни беше от около 30 човека, като към нея в заслон "Еверест" се присъединиха и петима македонци.
Пътуването започна в София. С автобус стигнахме до Боровец и от сградата на ПСС тръгнахме нагоре по ски-пътя, слизащ от долните станции на Маркуджиците.

Зимната гора край Боровец





Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.




След края на пистите се продължава по пътека за хижа "Мусала". От нея се вижда връх Дено, наречен така от жителите на селата в подножието му, по-точно село Радуил, които по изгрев слънце отъждествявали изгледа към върха с началото на деня. 




Връх Дено и вдясно от него скалното образувание Сфинкса








Дено е връх в Източна Рила, Мусаленския дял, с височина от 2790 метра. Това е четвъртият по височина връх в планината след Мусала (2925 m), Малка Мусала (2902 m) и Иречек (2852 m) (по данни на Уикипедия). Вдясно от връх Дено се вижда скалното образувание Сфинска. Хижата е лесно достъпна, но времето вече започна да се разваля. От нея до заслон "Еверест", който е в подножието на Мусала, стигнахме много бавно, поради силна мъгла и дълбок сняг, в който затъвахме често. 
Повечето участници в прехода бяха екипирани с котки.
Когато стигнахме заслон "Еверест" времето вече беше напълно неподходящо да се качваме на върха. Снежната буря свистеше. Заслонът е добре отоплен, което е от основна важност при тези метеорологични условия. Има чаршафи за еднократна употреба. Много хора си носеха спални чували. Хижарят предлага чай, наливно вино и вафли. Голямо неудобство се явява липсата на някакъв вид тоалетна, защото в силната буря излизането навън на открито беше много затруднено. 
На сутринта част от групата качи върха и след това тръгнахме надолу към Боровец. За един час бяхме на х. "Мусала". От нея до долните станции на Маркуджиците имаше още затъване, но след това вече не, защото се стъпва на ски-пътя. Когато стигнахме началото на горския пояс времето вече стана съвсем пролетно. Топло и слънчево.

За (първи) финал една загадка:



Открийте джипа на снимката :)

Актуализиране 2018.

Отново се записахме на ежегодното зимно изкачване на Мусала със същото дружество. Водачът беше колоритната личност Генадий Матвеев, който е изключителен професионалист и двата дни с него бяха истинско удоволствие. Втори водач бе нашият добър приятел от Ком-Емине Краси Обретенов.
Метеорологичните условия бяха по-добри от миналогодишните и нощта на заслона премина по-спокойно. Сутринта на върха се качих този път и аз :) Оборудвахме се с котки, маски за ски и дебели ръкавици за хващането на въжетата. Както се казва, уцелихме "прозорец" и се насладихме на панорама от най-високия връх на Балканите. Беше истинско щастие да посрещнем утрото там горе.







Още една идея за изкачване на връх в Рила - връх Белмекен.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

0 Коментари