Белинташ - светилище на 7 000 години


На път към Белинташ

По Коледа стават чудеса :)

Едно от моите беше да се кача на Белинташ. Родопите са любимата ми планина, но районът от Асеновград към Белинташ ми беше бяло петно. Вече не е!
След чудесен следобед из стария Пловдив, вкусна вечеря в "Рио" и спокойна нощ в града на тепетата потеглихме към с. Сини връх.
Дори през зимата пейзажът е прекрасен, представям си през пролетта каква красота е.
За съжаление не беше слънчево, а когато си тръгвахме стана облачно и мъгливо. Изплъзнахме се на лошото време.
Оставихме колата при гробищата. На около 10 минути път от тях се намира църквата "Свети Кръст", за която има много противоречиви мнения. Дали има място до тракийско светилище или не. Все още не функционира. Широка пътека (в нашия случай заледена), ни отведе до ето това дърво, което бях видяла в нета. Било е заобиколено от горичка. Всичко е изсечено. Защо, не знам. Много е тъжно и грозно.


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Няколко пътеки опасват светилището


Целта са най-високите скали и платото, което те образуват


Гледка с малко слънце :)





Тези малки и големи ямки за жертвоприношения се наричат "щерни", така пише в нета




До платото водят каменни стъпала, но и метални стълби. В подножието на едната има и въже, което подпомага изкачването и спускането от скалата.
Нямам много снимки от Белинташ, защото зимната обстановка и хлъзгавите камъни изискваха концентрация, а също така и се заплеснах по гледките.

Точно до църквата е сергията на бай Йордан от село Сини връх. Изключително симпатичен и усмихнат човек на 82 години, да е жив и здрав! Продава билки, сувенири, мед, сладко. Подари ни няколко камъчета, за които каза, че са от подножието на светилището.

Чела съм, че доста хора не стигат до Белинташ поради странни причини, че други ги обземат неприятни чувства. За триъгълника Кръстова гора - Белинташ - Караджов камък има доста информация, която може да откаже човек да отиде на Караджов камък например. Планината беше благосклонна към нас, Белинташ ни допусна и веднага след това потъна в ниската облачност. 
Бих искала да отида и в сухо време, когато природата се пробужда.

Завършвам с няколко снимки от Пловдив.

Етнографския музей (Благодаря на Елена за снимката)


Камбанарията на църквата "Св. Константин и Елена"

Пластове история


И моето любимо място - Хисар капия!

Ако ви се чете още :)

Най-търсеното сред пътешествениците място в последните години в този район е Мумджидам.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

0 Коментари