Връх Руй



След доста продължително обсъждане и четене на пътеписи решихме изкачването на връх Руй да бъде от село Забел. Доста хора тръгват от село Ломница. 
От София до село Забел се стига по прекрасен път през Перник, Брезник и Трън.
На място се информирахме накъде е пътя за върха, но господинът не уточни важна подробност и ние още в самото начало хванахме към високото, тоест, по пътя на дървосекачите. 

Направихме шорткът през гората директно и за щастие излезнахме на нашия горски път. Той се вие дълго време все нагоре и извежда до по-открито място, където се разклонява. Има маркировка за хижа "Руй". Но на това място трябва да има табелка и за върха. Защото разклонението според проучвания и умозаключения води към върха. 
Ние продължихме към хижата. С надеждата, че ще работи, защото имахме нужда от почивка, а тийнейджърите и от пържени картофи. По почти хоризонтален път през гората действително стигнахме хижата. Която беше затворена. След нас дойде още една група туристи.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!


Връх Руй 1706 м



Обядвахме и по невидима и необозначена пътека тръгнахме към върха. Тя започва вляво от хижата, зад чешмата. На терасата на хижата имаше поставена табелка, която сочеше точно в обратната посока, но един сръчен мъж от нашата група я премести и фиксира в правилната посока.

Пише така, хижа "Руй" - връх Руй, 1 час. Толкова е. Връщането е 35-40 минути. Но изкачването е голямо предизвикателство. Ето затова трябва да има табелка на онзи разклон, за който споменах. По-плавно, без да се ходи до хижата, без да се губи време.
Преодолели стръмния баир, стигнахме върха. Всъщност и държавната граница. Телефоните от известно време бяха в роуминг.
Хижа "Руй"






Връх Руй

Пирамидата на връх Руй, която е на граничната бразда


Поколебахме се дали да тръгнем по широкия път, който щеше да ни върне на разклона за Забел, или пак да минем през хижата. Избрахме сигурния път, който вече знаехме.


Храм "Св. Димитър" над с. Забел

Но времето много ни притискаше, имаше риск да замръкнем по пътя и бързахме през цялото време на връщане. Успяхме да стигнем в Забел преди да се стъмни. Малко преди входа на селото е църквата "Св. Димитър", пред която има много интересни "маси" и "пейки", предпазени с керемиди от валежите и слънцето.

И отново с почти скроен план за следващата седмица се прибрахме вкъщи.

Още много идеи за върхове и разходки в Трънско.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!



0 Коментари