Пролетна идилия в Рила - Паничище

Точно преди една година открихме морския сезон. На Странджа и тогавашното ни Великденско пътешествие посветих дълга публикация. На 16 април и тази година бяхме на плаж, но в подножието на Рила. Софиянци са големи почитатели на "Котвата" в гр. Сапарева баня. Ние бяхме там за първи път. Ранното отиване е от голяма важност за намирането на свободно шкафче, шезлонг и място във водата дори. Към обяд плажът вреше, кипеше и димеше от хора и вряла вода. Басейните са с различна температура - топли, по-топли и ледени. Предстои напълването на най-големия басейн, а освен него строят и още един. Ако имате сребърни бижута е хубаво да ги махнете, преди да влезете във водата - стават черни.
След като хубаво изгоряхме на плажа без да се усетим, си починахме от минералната вода и слънцето на сянка в парка отсреща. Разходихме се до гейзера, който е на метри от "Котвата". Но той явно се активизира доста рядко. Спомням си, че преди години постоянно изригваше. Сега край него беше почти сухо.

Допълнение: Към края на август 2016 водата в комплекс "Котвата" е изключително мръсна, мътна, с много боклуци. Съжалявам, че е така. Гейзерът обаче работи и е много красив.

От центъра на Сапарева баня покрай училището право нагоре към планината се стига до параклиса  "Св. Петка". През полянката вдясно над него поехме по пътеката на здравето. Равна и приятна пътека, която ви води над последните къщи на селото. Ето малко кадри от там:


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.









Сапарева баня от пътеката към параклиса "Св. Петка"






Отправихме се към хотел "Теменуга" в Паничище. Досега само бяхме минавали покрай курортното селище на път за х. "Пионерска" или друга отправна точка за маршрути в Рила. Хотелът ни изненада много приятно. На чудесно място с прекрасна панорама. Точно до него има игрище с кошове за баскетбол. Подходящо за всякакви игри с топка, както и за федербал :) Вътре в хотела има тенис маса. Храната в ресторанта е вкусна и прясна.

 Из Паничище:


Из Паничище

Пред хотел "Луч"




Преди да тръгнем за Паничище четох за Пътеката на приказките. Оказа се, че началото й е до нашия хотел. Спуска се надолу към шосето. Отнема 10 минути в посока. Някога може би е имало повече герои по тази пътека. В момента най-интересното съоръжение по нея е един кораб на дървото точно до хотела. По-надолу има няколко рисунки на герои и това е всичко. Свършва на шосето при една чешма и бариера. След бариерата се намира езерото, дало името на курорта. Безотточно езеро във формата на паница. Има два романтични кея, единият от които по-нестабилен. Райско място, което заварихме безлюдно и притихнало.









 


Към езерото



Отбихме се в посетителския център на Паничище. Има богата фото експозиция и интерактивен детски кът - за опознаване на растителния и животинския свят в Рила. 


В посетителския център на Паничище





С удоволствие бихме се върнали в Паничище, сред спокойствието и величието на Рила и боровите гори.
 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

0 Коментари