Посока Северозапад - манастири и водопади

Едно дълго чакано пътешествие се сбъдна  в първия уикенд на месец август 2015 година. 
В книгата "Българските водопади" никъде не се препоръчва посещението им през летния сезон. За да се наслади човек на пълната им красота най-подходящи са пролетните месеци. В момента обаче пътеките са сухи, а тъй като са стръмни, пък в групата ни има деца, поне беше по-безопасно. В публикацията ще ви покажа кадри от Чипровския и Лопушанския манастир, от останките на Гушовския манастир, част от Чипровските и Копренските водопади. В края на текста има линк с по-нови снимки и впечатления.

Първа спирка: Чипровски манастир:

Чипровски манастир "Св. Йоан Рилски"





Сцена: Пренасяне на мощите на св. Йоан Рилски, в която е вградена частица от мощите му.



Костницата в кулата







В самия град Чипровци в съботен ден на обяд беше пусто. Магазинчето за сувенири не работеше, но отвори в неделя. Зад площада има друг магазин, само за великолепните чипровски килими. Ако искате нещо дребно за спомен, продават тъкан книгоразделител за 6 лева.
В музея има интересна сбирка, която ни връща в миналото на града. Лично аз се впечатлих от произведенията на бижутерите. В залата с килимите е много интересно, има и работещ стан, на който ни показаха технологията на тъкане. Имат и един счупен чакрък, отправям призив, ако на някой му се намира излишен и цял, да се свърже с този музей. Някъде е изчезнало и вретеното от експозицията. 



Из гр. Чипровци



Уредникът на музея е много любезен човек и ни упъти към следващата ни цел, Чипровския водопад. Изминават се няколко километра по черен път с кола, после се ходи пеш. В зависимост от темпото от час до ... знам ли, колкото е нужно :) Вземете си вода. Освен водата в реката, няма чешмички. С изключение на една, но едва течеше.
Последният етап на прехода е и по-стръмен, но води до чудно място, което през пролетта сигурно е много впечатляващо. 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.


По пътеката за Чипровския водопад





На път за Чипровския водопад







Любопитно е мястото, близо до което оставихме колите, а именно Гушовския манастир "Св. архангел Михаил". Има голям навес с множество огнища и табелата за манастира. Останали са само част от зидовете на храма:


Останките от храма на Гушовския манастир




Легендата за манастира

 Малко по-нагоре, оброчен кръст:


На другия ден успяхме да влезнем в магазинчето за сувенири, където с радост открих и някои произведения на Еми, която е от този край и аз всяка година за Коледа пазарувам от нея подаръци за приятели и хора, с които работя. 

Продължихме към Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча", който е на по-централно място и се радва на голям брой посетители. 
Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"
















Следващата ни цел бяха водопадите по Копренската екопътека, но само 2 от тях. Единият е на по-малко от 10 минути от санаториума в местността на х. Копрен. 


Когато питахме как да стигнем до втория, вече се намирахме пред самата хижа. Но ни изпратиха ... за зелен хайвер :) Последва лек спад в ентусиазма на групата и си починахме на беседката. Решихме обаче, че по тези места едва ли скоро пак ще дойдем и събрахме сили да преборим хълма срещу нас, който си беше доста стръмен. Което се оказа най-малкия ни проблем. След едно ходене нагоре-надолу в гората стигнахме началото на поредица от водопадчета, като за щастие пътеката е обезопасена с парапети и стъпала. Красотата е невероятна, въздухът е доста хладен, а под всеки воден пад има нещо като естествен басейн, в който смелчаците сигурно се потопяват. Когато стигнахме последния водопад, Ланжин скок, вече бяхме без дъх, но много удовлетворени. Тази каскада беше перлата на трите водопада, видяни в тези два дни. 











Съжалявам за лошото качество на снимките.

Оказа се, че указателната табела е паднала или е била свалена на пътя. Намира се надолу с надписа до чешмата, която в момента ремонтират.

Красиво е около хижа Копрен, но алкохолът, скарите и чалгата не ми харесаха.
Много съм благодарна за времето този уикенд, беше най-подходящото възможно за нашето пътуване!
 
Докато сте тук, заповядайте и в село Боровица, близо до Белоградчик.

Град Видин, Алботински манастир и ... полет с балон!

Пещера Венеца, храм "Св. Георги" и водопад Бобука 

И нещо цветно, рядко срещано и обичано от мен :) Макар и в друга посока, зарадвайте се и вие!

Дивите божури на Конявската планина - една от задължителните пролетни разходки


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.







0 Коментари