С. Варвара, Родопите


Когато чуят "с. Варвара" повечето хора се сещат за морето :) И аз така. Докато не се озовахме в самото подножие на Родопите един почти недъждовен уикенд на месец май.




Тази пролет ще запомним с неспиращите валежи. Но времето беше благосклонно към нас. Всъщност в комплекса с минералните басейни няма голямо значение какво е времето. Водата е с температура от 38 до 42 градуса. Има 3 малки басейна, един голям (той беше празен), и се строяха още 3. Комплексът вечерно време, говоря за събота обаче, кънти и трещи от чалга. Ресторантът беше пълен. Лошото за нас настъпи, когато хората от ресторанта се преместиха в басейна на 5 крачки от нашето бунгало и не спряха да крещят цяла нощ. Очаквах го, така че не успяха да ме изненадат приятно с несбъдната прогноза :)

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Плажът на комплекса в с. Варвара, който в момента изглежда по друг начин

В самото начало на селото, когато идвате от гр. Септември, вдясно се пада един чудесен комплекс "Родопско ханче". Вечеряхме там, поради посочените по-горе причини.
Редакция от 4.3.2015 година. Кухнята в ресторанта вече изобщо не е същата. Не я препоръчвам на никого. Пиша го с огромно съжаление. По-лоша храна отдавна не бяхме получавали. За сметка на това има нов басейн, сауна и парна баня. Изглежда собствениците разширяват обхвата на предлаганите услуги.

Над селото, точно след прелеза на теснолинейката, е местността "Св. Марина". С параклисче и с лековита вода. Използва се от хора с проблеми с очите. Пихме от нея, особена е на вкус. Хората строят в момента впечатляващ с размерите си навес, предполагам, че за селския курбан. 




Параклис и местност "Св. Марина" край село Варвара


Над "Св. Марина" има поляна с хубав изглед. Много е подходяща за кратка почивка. Също и за пикник :) 

Част от препитанието на хората от селото са продажбата на ягоди, череши и яйца. 
Тротоар в селото:


След почти безсънната нощ и разбира се къпане в басейна за "Добро утро" се качихме на колата и поехме посока Велинград, за да стигнем до спирка Долене. Табелата за Долене я няма, но ние се усетихме малко след разклона и завъртяхме обратно. Това е една махала, разположена сред приказна природа. 


Дойде влакчето, качихме по-голямата част от групата и с колата се спуснахме обратно да ги вземем от гарата на Варвара. Децата бяха очаровани от преживяването.
Хайде пак цоп в басейна за последно.
Казахме "Довиждане" на басейните и се отправихме към с. Паталеница и по-точно към старинната църква "Св. Димитър"
На 14 октомври 2023 година организираме посещение на манастира и храма в Паталеница! Заповядайте в нашата група!


Храм "Св. Димитър" в село Паталеница








Храм "Св. Димитър", с. Паталеница



Тя се намира нависоко в селото и отваря за посетители, ако се обадите на телефона, посочен на портата. Препоръчвам ви да го направите. Църквата е много стара и интересна.
Така и така връщането ни беше по пътя отново през Варвара, затова се отбихме до Баткунския манастир "Св. Св. Петър и Павел". Известен е с това, че в двора му расте и ражда грозде 500 годишна лоза. Има голямо стопанство с пчелин, животни, пасища.
Вкусихме от сиренето и си купихме мед. Наслада за сетивата.

Благодарна съм за прекрасното пътуване в Родопите!

Към втора част 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

0 Коментари